Olej z czarnuszki wzmacnia odporność organizmu, łagodzi objawy alergii skórnych, nadaje mocno ziołowy, ostry i wyrazisty smak potrawom, a przy okazji doskonale pielęgnuję też skórę i włosy. W dzisiejszym wpisie opowiem Wam trochę więcej o wszechstronnym działaniu tego oleju i jego wyjątkowych właściwościach, które warto wykorzystać dla poprawy stanu zdrowia oraz dla pięknej skóry i lśniących włosów.

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna (nigella sativa) to roślina oleista pochodząca z Iraku i Turcji, obecnie uprawiana głównie w południowych regionach Europy. Ta piękna roślina o niebieskich kwiatach występuje również w Polsce, a olej tłoczony z jej nasion zyskuje w naszym kraju coraz większe grono zwolenników. Tym, co najcenniejsze w czarnuszce są jej nasiona – małe, czarne i bardzo aromatyczne. To właśnie z nich tłoczy się olej, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Te same nasiona wykorzystuje się też w kuchni jako przyprawę, która z powodzeniem może zastąpić pieprz. Czarnuszka jest bardzo aromatyczna, dość ostra i ma oryginalny, ziołowy smak. Bardzo lubię dodawać ją do hummusu z buraka, do sałatek i posypywać nią kanapki. Poza walorami smakowymi czarnuszka ma wiele korzyści zdrowotnych. Wpływa między innymi na nasz układ trawienny i łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Olej z czarnuszki siewnej – skład

Olej tłoczony z czarnuszki siewnej ma ostry, ziołowy i dość specyficzny smak. Jest bardzo esencjonalny, przez co nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak przynajmniej sprobować włączyć go do diety, bo regularne picie oleju czarnuszkowego niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Zanim jednak opowiem o tym, jak olej z czarnuszki wpływa na nasze zdrowie, poznajcie jego skład.

Olej z czarnuszki w niemal 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie potrafi syntezować, dlatego powinny być dostarczane z pożywienia. Za najcenniejsze dla naszego zdrowia uważa się kwasy Omega-3 i Omega-6. W oleju z czarnuszki przewagę stanowi kwas Omega-6 (46-68 proc.), a rzadko spotykany w olejach roślinnych kwas Omega-3 występuje w zawartości od 1,5-4 proc. Ważnym kwasem tłuszczowym znajdującym się w oleju z czarnuszki jest też kwas Omega-9 (jego zawartość mieści się w przedziale 18-32 proc.).

Pozostałe składniki oleju z czarnuszki to fitosterole, flawonoidy, alkaloidy (m.in. nigellina), antyoksydanty, witamina E, karoteny, biotyna, witaminy z grupy B i związki mineralne: wapń, magnez, żelazo, selen, cynk i potas. Olej z czarnuszki zawiera też znaczne ilości olejku eterycznego i występujący w nim unikalny składnik o nazwie tymochinon (TQ) wspierany przez dwa inne związki: tymol i tymohydrochinon.

Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki i jego wpływ na zdrowie od kilku lat jest poddawany licznym badaniom. W świetle najnowszych wyników jednym z najważniejszych wniosków, do jakich doszli naukowy jest ten, że składniki znajdujące się w nasionach czarnuszki i oleju tłoczonym na zimno z jej nasion cechuje wyraźny potencjał immunoteraupetyczny. Czarnuszka jest też jedną z nielicznych roślin, która znajduje zastosowanie w leczeniu chorób autoimmunologicznych i blokuje namnażanie komórek rakowych włókniakomięsaka. Bardzo ciekawe jest też to, że czarnuszka skutecznie hamuje działalność bakterii Helicobacter pylori przyczyniającej się do rozwoju choroby wrzodowej.

Olej z czarnuszki – właściwości i działanie zdrowotne:

♦ wzmacnia i odbudowuje odporność

♦ łagodzi objawy alergii takie jak katar sienny i łzawienie oczu

♦ łagodzi dolegliwości związane z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi

♦ łagodzi przebieg grypy żołądkowej i nieżytu żołądka

♦ łagodzi dolegliwości w chorobie wrzodowej

♦ zwiększa odporność na stres

♦ hamuje rozwój komórek nowotworowych

♦ reguluje miesiączkę

♦ pomaga eliminować pasożyty układu pokarmowego

♦ uspokaja i działa antydepresyjnie

♦ łagodzi dolegliwości bólowe

♦ łagodzi duszności towarzyszące astmie

♦ łagodzi katar i infekcje górnych dróg oddechowych

♦ wykazuje właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze

Jak stosować olej z czarnuszki?

Aby odczuć pozytywne skutki działania oleju z czarnuszki warto przeprowadzić kurację trwającą co najmniej 3 miesiące. Przez ten czas należy pić olej codziennie w ilości 1-2 łyżeczek. Ze względu na ostry i drapiący smak picie tego oleju nie należy do najprzyjemniejszych, ale podobno można się przyzwyczaić. A dla złagodzenia smaku można pić go z miodem lub sokiem.

Olej z czarnuszki można podawać też dzieciom w celu wzmocnienia odporności, złagodzenia dolegliwości alergicznych i eliminacji pasożytów. Zalecane dawkowanie dla dzieci od 6 do 12 miesięcy to 1/4 łyżeczki na dzień, a dla dzieci od 1 do 3 lat 1/2 łyżeczki na dzień.

Ze względu na to, że olej z czarnuszki może powodować skurcze macicy, nie powinien być pity przez kobiety w ciąży. Spożywania tego oleju nie zaleca się też osobom z niedociśnieniem tętniczym.

Olej z czarnuszki przechowujemy w lodówce i zużywamy w ciągu 3 miesięcy od pierwszego otwarcia butelki. Kupując olej wybieramy produkt zimnotłoczony, świeży i nieoczyszczony.

Olej z czarnuszki – właściwości pielęgnacyjne

Olej z czarnuszki dzięki bogactwu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i witaminy E wykazuje intensywne właściwości pielęgnacyjne. Najważniejsze z nich to:

♦ właściwości łagodzące – olej z czarnuszki łagodzi stany zapalne skóry, zmiany trądzikowe i różnego rodzaju podrażnienia

♦ właściwości kojące – eliminuje swędzenie i pieczenie, zmniejsza zaczerwienienie skóry

♦ właściwości antyalergiczne – olej z czarnuszki łagodzi objawy dolegliwości związanych z alergiami skórnymi, łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry

♦ właściwości antybakteryjne – olej z czarnuszki hamuje rozwój trądziku, pomaga zwalczać łupież i zapobiega jego nawrotom

♦ właściwości regulujące – czarnuszka reguluje pracę gruczołów łojowych

♦ właściwości regenerujące – olej z czarnuszki przyspiesza procesy regeneracji naskórka

♦ właściwości gojące – mówi się, że olej z czarnuszki działa jak plaster na podrażnioną skórę i zmiany trądzikowe, przyspieszając ich gojenie

♦ właściwości antyoksydacyjne – olej neutralizuje działanie wolnych rodników

♦ właściwości ochronne – wzmacnia barierę ochronną naskórka i chroni przed działaniem czynników zewnętrznych

Jak stosować olej z czarnuszki w codziennej pielęgnacji?

Olej z czarnuszki tak jak inne oleje roślinne może być stosowany bezpośrednio na skórę, dodawany do kremów, szamponów, masek do włosów itd. Jest to też świetny składnik domowych kosmetyków, takich jak olej do mycia twarzy lub serum, które możemy wykorzystać do szybszego gojenia wyprysków.

Olej z czarnuszki zalicza się do grona olejów, które nie mają działania komedogennego. Dzięki temu doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej, mieszanej, skłonnej do zapychania, wrażliwej i problematycznej. Fajne efekty pielęgnacyjne można osiągnąć łącząc go z olejkiem z drzewa herbacianego (polecam szczególnie na wypryski) oraz z wybraną glinką i ulubionym hydrolatem (jako maseczkę).

Regularne stosowanie oleju z czarnuszki reguluje poziom sebum, zmniejsza ilość wyprysków i zaskórników, spowalnia procesy starzenia się skóry. Jest to też olej, który wspiera pielęgnację skóry z atopowym zapaleniem skóry – łagodzi swędzenie i zaczerwienie skóry, wspiera procesy regeneracyjne, natłuszcza skórę i wzmacnia jej naturalną barierę ochronną.

Olej z czarnuszki na włosy

Właściwości pielęgnacyjne oleju z czarnuszki siewnej warto wykorzystać też do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Bardzo polecam stosować ten olej na problematyczną skórę głowy, bo czarnuszka skutecznie rozwiązuje problemy takie, jak łupież, swędzenie głowy, drobne krostki na skórze i szybkie przetłuszczanie się włosów. Dodatkową zaletą olejowania skalpu czarnuszką jest wzmocnienie cebulek, zahamowanie wypadania włosów i ich szybszy wzrost. Pamiętajcie jednak, że każdy olej nałożony na skórę głowy należy zmyć w ciągu 1-2 godzin.

Olej z czarnuszki wpływa nie tylko na lepszą kondycję włosów, ale też ich wygląd. Przy regularnym stosowaniu nawilża i nabłyszcza włosy, lekko je dociąża, ułatwia ich rozczesywanie i układanie, chroni końcówki przed rozdwajaniem. Jest to też olej po którym włosy są bardziej gładkie, miękkie i przyjemne w dotyku. W mojej ocenie jest to jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji włosów kręconych, bo nie tylko ładnie podkreśla skręt loków, ale nie obciąża też cienkich włosów.

Olej z czarnuszki – moja opinia

Do tej pory olej z czarnuszki stosowałam (i nadal stosuję) tylko w celach pielęgnacyjnych. Kupiłam go z myślą o włosach, które są suche na końcach, tłuste u nasady, mocno się puszą i potrzebują pielęgnacji, która je trochę zdyscyplinuje, nawilży, dociąży, ale i nie obciąży. Olej stosuję w na długości włosów od ucha w dół od sierpnia na zmianę z olejem do włosów wysokoporowatych Anwen i jestem bardzo zadowolona z jego działania. Loki są po nim pięknie podkreślone, włosy się nie puszą i są bardziej błyszczące.

Olej stosuję też do olejowania głowy Rafała i Leny. Oboje mają skłonność do łuszczącej się skóry na głowie i suchego łupieżu. Olej z czarnuszki wtarty w skalp działa jak prawdziwy kompres, łagodzi zaczerwienie, eliminuje problem suchej skóry i sprawia, że łupież znika.

Nie zdarzyło mi się jeszcze stosować oleju z czarnuszki na twarz, ale wypróbowałam jego działanie na skórze podrażnionej przez słońce i na zmianach alergicznych na skórze u dzieci. To niesamowite, jak wszystkie zmiany znikały, a skóra ładnie się goiła! Przyznam, że byłam pod prawdziwym wrażeniem działania tego oleju!

Olej z czarnuszki, którego używam to olej marki Nacomi. Jest to olej zimnotłoczony pochodzący z Egiptu. Za buteleczkę o pojemności 30 ml zapłaciłam 18 zł. Olej kupiłam w sklepie Triny.pl -> zobacz olej z w sklepie.

A co z piciem oleju z czarnuszki? Do tej pory nie odważyłam się spróbować, nie wykluczam jednak, że to się nie stanie. Przed nami sezon jesienno-zimowy, Natan zaczyna przedszkole, więc w ruch pójdą wszystkie naturalne specyfiki, które mogą przeciwdziałać częstym infekcjom. Nie zdecydowałam jeszcze, który olej kupię, jeśli więc macie coś godnego polecenia, dajcie znać. Wspomnę tylko, że na oku mam olej z czarnuszki Olini,  olej z czarnuszki Olejowy Raj, olej z czarnuszki Ol’Vita. Jeśli ktoś z Was ma doświadczenia z olejem z czarnuszki któregoś z tych producentów będę wdzięczna za opinię.

Kończąc chciałabym Was serdecznie zachęcić do wypróbowania oleju z czarnuszki – zarówno w pielęgnacji, jak i profilaktyce zdrowotnej. A może już macie ten olej w swoich apteczkach i kosmetyczkach? Polecam też nasiona czarnuszki w kuchni, ale coś mi mówi, że większość z Was i tak już ich używam 🙂

Dziękuję Wam za czas poświęcony na przeczytanie tego artykułu! Na jego przygotowanie poświęciłam bardzo dużo czasu i będzie mi bardzo miło, 
jeśli dacie znać, czy tekst okazał się wartościowy, potrzebny, interesujący. Możecie to zrobić zostawiając komentarz na blogu, udostępniając 
wpis na Facebooku, dzieląc się linkiem na Instagramie. 
Źródła, z których korzystałam:
◊ Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych
◊ Zawartość lipidów i olejku eterycznego oraz właściwości biologiczne nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.)
11 niesamowitych właściwości oleju z czarnuszki 
◊ Olej z czarnuszki – właściwości i działanie